Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση περιστατικών καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα, σε άτομα κάτω των 40 ετών,έχει χαρακτηριστεί «ραγδαία».
Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς, καθώς, σε αρχικά στάδια, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αντιμετωπιστεί.Τα καλά νέα είναι ότι με έγκαιρη διάγνωση το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%.
Ο Καρκίνος του στόματος: Αυτός ο άγνωστος
Στα πρώιμα στάδια ο καρκίνος του στόματος δεν πονάει και δεν γίνεται αντιληπτός. Ο καρκίνος του στόματος απαιτεί συνεχή ενημέρωση και εγρήγορση. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τον άγνωστο αυτό εχθρό. Επιπλέον, η πανδημία έχει κρατήσει πολλούς ανθρώπους, για μεγάλο διάστημα, μακριά από τον οδοντίατρό τους, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη διάγνωση περιπτώσεων καρκίνουστη στοματική κοιλότητα.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος σε αρχικά στάδια είναι επιτυχής, αντίθετα, η θεραπεία σε προχωρημένα στάδια είναι δύσκολη και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας.
Προσέξτε το στόμα σας
Ο καλύτερος τρόπος δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου του στόματος είναι η λεπτομερής εξέταση της στοματικής κοιλότητας.Σε κάθε τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, ζητήστε και εξέταση του βλεννογόνου για καρκίνο του στόματος.Επίσης, ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους σας, ώστε στον τακτικό οδοντιατρικό τους έλεγχο να ζητούν από τον οδοντίατρό τους και εξέτασηγια τον καρκίνο του στόματος.
Συμπτώματα του καρκίνου του στόματος
- Πόνος στο στόμα που επιμένει
- Πληγή/άφθα που δεν επουλώνεται, δεν κλείνει
- Πόνος στο στόμα ή στο αυτί
- Δόντι με κινητικότητα, χωρίς αιτία
- Επιμένουσα βραχνάδα
- Διόγκωση στο λαιμό που δεν πονάει
- Πρόβλημα και πόνος στην κατάποση
- Εμφάνιση λευκής πλάκας ή κόκκινης περιοχής
Εντοπίζεται συνήθως:
- Στο κάτω χείλος
- Στη γλώσσα
- Στο έδαφος του στόματος
- Στα ούλα
- Στην υπερώα
- Στις παρειές
Ποιοι είναι οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου
- Κάπνισμα – χρήση προϊόντων καπνού
- Υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος
- Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, κυρίως οHPV-16
Η κακή διατροφή από την οποία απουσιάζουν φρούτα και λαχανικά καθώς και η χρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του στόματος.
Ο Απρίλιος είναι μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚΤ). Ο Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου αποτελεί μια ετερογενή ομάδα όγκων που περιλαμβάνει όγκους από τη στοματική κοιλότητα, το στοματοφάρυγγα, τον υποφάρυγγα, το λάρυγγα και το ρινοφάρυγγα.
Το ποσοστό θανάτων που σχετίζεται με τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης. Ο οδοντίατρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος, αφού είναι αυτός που εξετάζει τη στοματική κοιλότητα όσων προσέρχονται για οδοντιατρικάπροβλήματα.Σε περίπτωση ευρήματος, ο οδοντίατρος θα καθοδηγήσει τον ασθενή του για τη σωστή αντιμετώπιση και παράλληλα θα τον παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και μετά.
Μην το προσπερνάτε, μην το αγνοείτε, αν δεν έχετε επισκεφτεί το οδοντίατρο σας για καιρό, καλέστε τώρα για ένα ραντεβού μέσα στον Απρίλιο.