Συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία για καρκίνο στόματος, κεφαλής και τραχήλου.

Συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία για καρκίνο στόματος, κεφαλής και τραχήλου

Η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου – ΕΕΚΚΕΤ επελέγη από την European Head and Neck Society – EHNS να συμμετέχει, ως επίσημη επιστημονική Εταιρεία, στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης #ΜakeSenseCampaign και να υποστηρίξει τις δράσεις στην Ελλάδα, από τις 5 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, σας παρουσιάζουμε τις βασικές συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής για ασθενείς με καρκίνο στόματος, κεφαλής και τραχήλου.

Οι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου πολύ συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την διατροφή τους.

«Πώς μπορώ να εξασφαλίσω ότι ακολουθώ μια ισορροπημένη και κατάλληλη διατροφή;» είναι συχνά το ερώτημα.

Υπάρχουν έξυπνες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες με την λήψη τροφής, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

-Ο πουρές, η χρήση μπλέντερ και η προσθήκη μαλακών τροφίμων όπως το γιαούρτι, μπορεί να κάνει το φαγητό πιο εύκολο στην κατάποση. Οι σούπες και τα smoothies (φρούτα, λαχανικά, με γάλα ή γιαούρτι στο μπλέντερ) είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τις θερμίδες που χρειάζεστε και να καταναλώσετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

-Επιλέγοντας τροφές με περισσότερα λιπαρά, όπως πλήρες γάλα, τριμμένο τυρί, γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και χυμούς φρούτων, θα λάβετε επιπλέον θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.

-Ζητήστε τη βοήθεια παθολόγου-ογκολόγου, ογκοστοματολόγου και εξειδικευμένου διαιτολόγου, για να σας βοηθήσουν με την διατροφή σας και να μάθετε αν χρειάζεται να λάβετε συμπληρώματα διατροφής, ώστε να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

-Τα πιο μαλακά τρόφιμα, όπως τα φρέσκα ψάρια, τα μαλακά κρεατικά, σε μικρά κομμάτια που έχουν μαγειρευτεί καλά στην κατσαρόλα, τα μαλακά καλομαγειρεμένα λαχανικά και οι μπανάνες, μπορούν εύκολα να γίνουν πουρές.

Επιπλέον συμβουλές:

*Χρησιμοποιήστε καλαμάκι

*Προσθέστε μπαχαρικά στα φαγητά σας, θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την αίσθηση της γεύσης.

 

ΠΗΓΗ: Making Meals Make Sense: A cookbook and guide for people following head and neck cancer treatmenthttps://headneckcancer.gr/wp-content/uploads/2018/09/Making-Meals-Make-Sense-Cookbook.pdf