Morning Health talks: “Startups doing Pilots in Hospitals: A how-to guide.” ΕΙΤ Health, Europe and ΕΚΤ, Greece, 23/05/2023
Ο κόμβος του European Institute of Innovation and Technology (EIT) – Health για την Ελλάδα, που συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT), στο πλαίσιο των Morning Health talk events και του προγράμματος SymbIASIS, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα Startups doing Pilots in Hospitals: A how-to guide! Success Stories.
Ο μετασχηματισμός της Υγείας με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας έχει πολλαπλά οφέλη στις προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως η μείωση του κόστους, η αποτελεσματικότητα και επάρκεια των πόρων, και η βελτιστοποίηση της εμπειρίας και της αντιμετώπισης των ασθενών.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η κα Beata Kurucz, Επικεφαλής Συνεργασίας RIS, EIT Health Innostars, και η κα Noemi Liber, EIT Health HUB Hungary. Ο κος Γεώργιος Μέγας, EIT Health Hub Coordinator EKT, καλωσόρισε και παρουσίασε τους παρουσίασε τους ομιλητές των τριών Startups, που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα SymbIASIS, την CureCancer, τη βραβευμένη CTOs Shuttle Catheters/Athroa και την CEO Bioassist.Η Καθηγήτρια κα Αμάντα Ψυρρή-ΑΤΤΙΚΟΝ, τιμητική προσκεκλημένη, μαζί με τους Καθηγητές κο Ευθύμιο Αυγερινό-ΑΤΤΙΚΟΝ και κο Πάνο Βάρδα- Νοσοκομείο Υγεία μίλησαν για τα πλεονεκτήματα της σύνδεσής με τις Startups και τα θετικά αποτελέσματα στα Νοσοκομεία “as seen by Hospitals”.Η κα Ψυρρή παρουσίασε τη σημασία και σπουδαιότητα των δεδομένων, των συμπτωμάτων και της τοξικότητας, που αισθάνεται και καταγράφει ο ίδιος ο ασθενής και τη συνεργασία της πιλοτικής συνεργασίας της Β Παθολογικής Κλινικής με την CureCancer.
Ο κος Μέγας, με ιδιαίτερη χαρά, μας ενημέρωσε ότι και άλλες Startup στο χώρο της Υγείας επιθυμούν και ζητούν να πραγματοποιήσουν την πιλοτική τους φάση στην κα Ψυρρή.
Η Καθηγήτρια κα Ψυρρή είναι ιδρυτικό μέλος και πρώτη Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου-ΕΕΚΚΕΤ. Η συμβολή της κας Ψυρρή στην ΕΕΚΚΕΤ και στο χώρο της καινοτομίας στην Υγεία, στην Ελλάδα και Διεθνώς, μας κάνει υπερήφανους!
Η CureCancer, η οποία είναι ασθενοκεντρική πλατφόρμα, που χειρίζεται ο ίδιος ο ασθενής, φιλοδοξεί να αποτελέσει Κέντρο αναφοράς σε άτομα με εμπειρία καρκίνου. Παρέχει εξειδικευμένη, ολιστική υποστηρικτική φροντίδα στον καρκίνο. Έχει αναπτύξει Ερωτηματολόγιο, ως Εργαλείο, για την αξιολόγηση των αναγκών των ασθενών, με στόχο την αύξηση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Υγείας.
Η κα Νικολάτου-Γαλίτη, ως επιστημονική υπεύθυνη της CureCancer, ευχαρίστησε θερμά την Καθηγήτρια Αμάντα Ψυρρή, στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, για την εμπιστοσύνη, την υποστήριξη και τη συνεργασία της. Ευχαριστούμε το ΕΚΤ και τον Διευθυντή της SymbIASIS, Γιώργο Μέγα για την πολύτιμη υποστήριξή του.
ΕΚΤ
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ελλάδος – ΕΚΤ είναι ο συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network – Hellas (EEN-Hellas), του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, και του Εθνικού Σημείου Επαφής για το Horizon Europe και πιο συγκεκριμένα για το Cluster: 1 Health, 4 Digital καθώς και ενέργειες Marie Curie.
SymbIASIS
Το έργο SymbIASIS πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο ρόλο του ως Κόμβος Υγείας του ΕΙΤ στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ. Το έργο στοχεύει να καλύψει την ανάγκη σύνδεσης Νοσοκομείων με νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε τα νοσοκομεία να μπορούν να εκσυγχρονιστούν, να μετασχηματιστούν ψηφιακά με ανοιχτές μεθόδους καινοτομίας ή/και με προμήθειες καινοτομίας. Ταυτόχρονα, οι Startups μπορούν να επικυρώσουν τις τεχνολογικές λύσεις τους σε πραγματικό περιβάλλον με πιλοτικές ή προ-πιλοτικές δοκιμές.