Με έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%.
Ο Απρίλιος είναι μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚΤ). Ο Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου αποτελεί μια ετερογενή ομάδα όγκων που περιλαμβάνει όγκους από τη στοματική κοιλότητα, το στοματοφάρυγγα, τον υποφάρυγγα, το λάρυγγα και το ρινοφάρυγγα. Όμως, συχνά τα νοσήματα αυτά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, είναι δύσκολα στην αντιμετώπισή τους και αντιστοιχούν στο 5-10% όλων των καρκίνων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ΚΚΤ είναι ο έκτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και 223.000 με 300.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ΚΚΤ κάθε χρόνο.
Παράγοντες κινδύνου
Το κάπνισμα και η υπέρμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου. Η λοίμωξη από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) έχει επίσης ενοχοποιηθεί στην παθογένεια κυρίως καρκίνων που προέρχονται από το στοματοφάρυγγα.
Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου
Δείτε πιο κάτω τι αναφέρει η Dr. Fauzia Riaz, ογκολόγος, συνεργάτης στο Yale New Haven Hospital, σχετικά με τους μύθους και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε εσφαλμένες αντιλήψεις, σχετικά με τον ΚΚΤ.
Μύθος 1: Η μείωση του καπνίσματος δεν επηρεάζει την εμφάνιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής και τραχήλου (ΑΚΚΤ)
- Μεταξύ 1974 και 1999, παρατηρήθηκε μείωση των καρκίνων στοματικής κοιλότητας, του λαρυγγικού και του υποφαρυγγικού καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της συχνότητας του καπνίσματος.
- Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης ρινοφαρυγγικών καρκίνων και υπήρξε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης στοματοφαρυγγικών καρκίνων από πλακώδη κύτταρα, η οποία αποδόθηκε στον ιό HPV.
Μύθος 2: Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων για τους οποίος ενοχοποιείται ο ιός HPV είναι ίδια για άνδρες και γυναίκες.
- Οι άνδρες είναι 2,8 έως 5 φορές πιο πιθανό από τις γυναίκες να έχουν HPV θετικό στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών θεωρείται ότι σχετίζεται, εν μέρει, με την σεξουαλική συμπεριφορά. Οι άντρες βρέθηκε ότι έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους, κάτι που έχει σχέση με την εμφάνιση καρκίνου του φάρυγγα και της γλώσσας. Επίσης, η διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης HPV-θετικού καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορούσε να αποδοθεί στις συστάσεις εμβολιασμού κατά του ιού HPV. Ο εμβολιασμός εγκρίθηκε για κορίτσια το 2006 και για τα αγόρια το 2009.
Μύθος 3: Η χρήση καπνού όταν γίνεται χωρίς κάπνισμα δεν παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής και τραχήλου.
- Η χρήση προϊόντων καπνού που γίνεται χωρίς κάπνισμα, όπως το μάσημα καπνού, έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής και τραχήλου. Η επίπτωση του καρκίνου που σχετίζεται με χρήση καπνού χωρίς κάπνισμα ποικίλλει ανάλογα με τη χρήση. Στην Ινδία, περισσότερο από το 50% των καρκίνων του στόματος σε άνδρες και γυναίκες αποδόθηκε στη χρήση προϊόντων καπνού χωρίς κάπνισμα. Στο Σουδάν και τις ΗΠΑ, το 68% και το 4% αντίστοιχα, των καρκίνων του στόματος στους άνδρες αποδόθηκαν στη χρήση καπνού, που γίνεται χωρίς κάπνισμα.
Μύθος 4: Το αλκοόλ δεν ευθύνεται για τον κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής και τραχήλου.
- Το αλκοόλ έχει σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής και τραχήλου. Άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα (περισσότερο ή ίσο με τρία ποτά την ημέρα) έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Η χρήση αλκοόλ και καπνού έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην εμφάνιση του καρκινου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ημερησίως 84 γραμμάρια αιθανόλης (οινοπνεύματος) και 10 τσιγάρα έχουν 35 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος Κεφαλής/Τραχήλου σε σχέση με όσους δεν πίνουν αλκοολούχα ποτά και δεν καπνίζουν.
Ανάγκη ενημέρωσης, εγρήγορσης και πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτική επιτυχία της σύγχρονης ογκολογίας
Παρά την αύξηση συχνότητας στον γενικό πληθυσμό, υπάρχει χαμηλή συνειδητοποίηση για τον κίνδυνο Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου με αποτέλεσμα συχνά η διάγνωση να γίνεται σε προχωρημένο στάδιο. Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών μεθόδων, στην καθιέρωση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως η ανοσοθεραπεία, και στην ανακάλυψη προγνωστικών και προβλεπτικών βιοδεικτών, με σκοπό την ομαδοποίηση των ασθενών ανάλογα με τα κλινικά χαρακτηριστικά και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Η ενεργοποίηση και εγρήγορση ιατρών και ασθενών με στόχο την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αυξήσει τις ήδη μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες της σύγχρονης ογκολογίας.
ΠΗΓΕΣ:
https://blogs.biomedcentral.com/on-medicine/2019/04/08/commonly-held-myths-of-head-and-neck-cancers/
https://www.who.int/selection_medicines/committees/expert/20/applications/HeadNeck.pdf