3ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου- ΕΕΚΚΕΤ

Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου

Με μεγάλη ικανοποίηση και σημαντική συμμετοχή 236 συνέδρων πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά το Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, στο ξενοδοχείο DivaniAcropolis στις 26 – 27 Οκτωβρίου 2018.

Στόχος της διοργάνωσης και διαρκής επιδίωξη της εταιρίας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου είναι η καθιέρωση της διεπιστημονικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου και η συνεργασία των ειδικοτήτων που εμπλέκονται καθημερινά στην διαχείριση των ασθενών αυτών με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Οι δια δραστικές συζητήσεις που συγκέντρωσαν στις προηγούμενες συναντήσεις μας το ενδιαφέρον και αποτέλεσαν διαγνωστική πρόκληση, ενισχύθηκαν και φέτος σε αριθμό περιστατικών και ειδικών σχολιαστών όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων.

Αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για εμάς η συμμετοχή ειδικών από το σύνολο των ΩΡΛ Πανεπιστημιακών κλινικών της χώρας,της Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, κλινικών του ΕΣΥ και πολλών ειδικών από την ακτινοθεραπεία και την κλινική ογκολογία με διεθνές κύρος που ανέδειξαν την αξία της πολυπαραγοντικής προσέγγισης των ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Σε αυτά τα πλαίσια της διεπιστημονικής συνεργασίας συζητήθηκαν  επιπλοκές θεραπείας, νέες τεχνικές, νέα πρωτόκολλα, καθώς και τα σημαντικά επιτεύγματα του 2018 στην χειρουργική, την ακτινοθεραπεία και την κλινική ογκολογία.

Ξεχωρίζουμε την προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο στοματοφάρυγγα, θετικούς για τον ιό του θηλώματος του ανθρώπου, τα πρωτόκολλα λιγότερο εντατικής ακτινοβόλησης αυτών των ασθενών όπως αναπτύχθηκαν από την κα Α. Ψυρρή, τον κο Μ. Καραμούζη και τον κο Μ.Ozsahin.

Επίσης την νέα χειρουργική κατεύθυνση που δίδει η ρομποτική χειρουργική στην αντιμετώπιση των νεοπλασιών από τον καθηγητή κοC. Simon ο οποίος έδωσε το νέο πρίσμα της ενσωμάτωσης των κλινικών μελετών στην χειρουργική αντιμετώπιση με την χρήση των ρομπότ.

Ο εντονότερος ρόλος της ανοσοθεραπείας καλύφθηκε με την καθηλωτική ομιλία του K. Harrington η οποία μέσα από την παράθεση των σημερινών κλινικών μελετών επεσήμανε την νέα θεραπευτική διέξοδο που έχουν οι ασθενείς προχωρημένου σταδίου. Επίσης η ενσωμάτωση της νέας εμπειρίας με την χρήση της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με παραμονή νόσου και μεταστατικές μορφές καρκίνου, περιγράφηκε εξαιρετικά από τον κο M. Merlano

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ασθενείς προχωρημένου σταδίου μέσα από την ενότητα των παρεμβάσεων διάσωσης με σημαντικές ομιλίες, τόσο για την τωρινή θεραπευτική προσέγγιση όσο και για το τί επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον, όπως για παράδειγμα μέσα από την χρήση νανοσωματιδίων όπως περιέγραψε ο κος Β. Κουλουλίας.

Σημαντικές είναι και οι νέες ενότητες που αναπτύχθηκαν εξαιρετικά όπως η αντιμετώπιση σπάνιων όγκων, με επικέντρωση στην θεραπευτική προσέγγιση των σαρκωμάτων από τους κο. Χ. Περισανίδη και τον κο Ε. Γιωτάκη.

Η αντιμετώπιση των επιπλοκών των θεραπειών και του πολυσύνθετου ρόλου τους αναλύθηκε μέσα από την επιστημονική αλλά και ανθρώπινη ματιά της κας Ο. Νικολάτου- Γαλίτη, του κου Μ. Τριχά και της κας Ι. Αρτοπούλου.

Η εμπειρία στην μικροαγγειακή χειρουργική μαζί με εξαιρετικές ομιλίες – παρεμβάσεις χειρουργικών προσεγγίσεων των Καθηγητών, κων Γ. Βελεγράκη, Β. Δανιηλίδη, Ι. Καστανιουδάκη, Κ. Μάρκου, Π. Μαραγκουδάκη, Σ. Τριαρίδη Ι. Χατζηαναστασίου, σε ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα, των σιελογόνων αδένων αλλά και όγκους της ρινός των παραρρινίων και της βάσης του κρανίου.

Ξεχωριστή ήταν και η συμβολή του κου Χ. Χριστοδούλου τόσο στην εξαιρετική ομιλία του για τον ρόλο της ακτινοθεραπείας όσο και στην συμμετοχή – σχολιασμό στα MDTs (multi-disciplinary tumor board meetings) μαζί με την κα Α. Ζυγογιάννη και τον κοΠ. Τσέκερη.

Μέσω της παρουσίασης ιδιαιτέρων και  περιστατικών ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, από ειδικευόμενους ιατρούς των δυο πανεπιστημιακών κλινικών ΩΡΛ της Αθήνας και του Ερυθρού Σταυρού στα MDTs (multi-disciplinary tumor board meetings), παράχθηκε ένας εποικοδομητικός και διδακτικός διάλογος μεταξύ εξεχόντων χειρουργών, ακτινοθεραπευτών και ογκολόγων.

Τέλος η ευαισθησία και η αγωνίες της εταιρίας για την εκπαίδευση των νέων γιατρών ώθησε την πρόεδρο κα Α. Ψυρρή στην ανακοίνωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για χορήγηση υποτροφίας για μετεκπαίδευση σε χώρα του εξωτερικού και για χορηγία υποτροφίας με αντικείμενο τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου.