Δελτίο Τύπου – 4ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΚΚΕΤ), στις 18 & 19 Οκτωβρίου 2019, στην Αθήνα. Το παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 260 σύνεδροι, Ιατροί Ωτορινολαρυγολόγοι, Ογκολόγοι Παθολόγοι, Ογκολόγοι Ακτινοθεραπευτές, Χειρουργοί Κεφαλής και Τραχήλου, Οδοντίατροι, Νοσηλευτές και εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών.


Heads Up ήταν το κεντρικό μας θέμα για φέτος! Το φετινό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ενημέρωσης και εγρήγορσης “Make Sense Campaign”, που έχουμε την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπούμε, ως ΕΕΚΚΕΤ, στην Ελλάδα. Μία διάγνωση καρκίνου στην κεφαλή και τον τράχηλο μπορεί να αποτελεί “shock”. Οι ασθενείς μετά τη θεραπεία μπορεί να μην είναι οι ίδιοι και να μην αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, ενώ θα έπρεπε να αισθάνονται δυνατοί για να κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις στους γιατρούς τους, τους νοσηλευτές και σε άλλους επαγγελματίες υγείας, ώστε να λάβουν τις απαντήσεις που χρειάζονται.


Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου – EHNS σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές έχουν αναλάβει, από το 2013, καμπάνια ενημέρωσης και εγρήγορσης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, με στόχο την αύξηση της επιβίωσης με καλή ποιότητα ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, ουσιαστικές και απαραίτητες ήταν οι ομιλίες, ο διάλογος και η ενημέρωση που έγιναν στο 4ο Συνέδριο της ΕΕΚΚΤ σχετικά με:

  1. τους παράγοντες κινδύνου, την πρόληψη και την αναγνώριση των πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων της νόσου, τόσο από τους ασθενείς και το κοινό όσο και από τους επαγγελματίες υγείας
  2. την πρώιμη διάγνωση και θεραπεία
  3. την παροχή της κατάλληλης υποστηρικτικής φροντίδας, η οποία θα μειώσει τις υποτροπές και θα προσφέρει ποιότητα ζωής


Οι δράσεις απευθύνονται και στις υπηρεσίες πολιτικής της υγείας και επιστημονικούς οργανισμούς και προς τα άτομα, που στέκονται δίπλα στον ασθενή με καρκίνο (Care givers).
Ο νέος κλινικός ρόλος του Νοσηλευτή στην Ογκολογία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, οι παρουσιάσεις των εμπειριών από του ίδιους τους ασθενείς, διαταραχές και επιπλοκές μετά τη θεραπεία, η ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα σήμερα, ο σημαντικός ρόλος της ανοσοθεραπείας και οι επιπλοκές -συστηματικές και από τη στοματική κοιλότητα-, η διεπιστημονική προσέγγιση, η συμβολή του λογοθεραπευτή, η ψυχοκοινωνική προσέγγιση ήταν μεταξύ των άλλων σημαντικών θεμάτων που αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο. Ο ρόλος του γναθοχειρουργού και η αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση παρουσιάστηκε από τον καθηγητή κ. Ε. Nkenke.

Βράβευση Δρ. Βασίλη Γοργούλη
Ο κ. Β, Γοργούλης είναι Καθηγητής και Διευθυντής στο Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής της Ομάδας Μοριακής Καρκινογένεσης, Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Honorary Professor Institute of Cancer Sciences, University of Manchester και Μέλος της European Molecular Biology Organization (EMBO). Οι κύριες ερευνητικές κατευθύνσεις με τις οποίες ασχολείται ο Δρ. Γοργούλης και η ερευνητική του ομάδα είναι: οι μηχανισμοί πρόκλησης γενωμικής αστάθειας στην καρκινογένεση, ο ρόλος του βιοχημικού μονοπατιού απόκρισης σε βλάβες του DNA (DNA-Damage Response – DDR) ως αντικαρκινικός φραγμός, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη καινοτόμων χημικών αναλόγων για την ανίχνευση της κυτταρικής γήρανσης και ο ρόλος του παράγοντας Cdc6 κατά την καρκινογένεση.


Στη φωτογραφία από αριστερά προς δεξιά οι κ.κ. Ε. Κυροδήμος, Ωτορινολαρυγγολόγος –Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ο. Νικολάτου-Γαλίτη, Οδοντίατρος, Στοματολόγος, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Β, Γοργούλης, Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α. Ψυρρή – Παθολόγος-Ογκολόγος , Αν. Καθηγήτρια Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Βασίλειος Κουλουλίας, Αν. Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Μονάδας Ακτινοθεραπείας, Β΄ Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας, Π.ΓΝ. ‘’ΑΤΤΙΚΟΝ’’


Η European Head & Neck Society, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η W4O, η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, η Πανελλήνια Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, η ΩΡΛ Εταιρεία Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος τίμησαν και έθεσαν το Συνέδριο υπό την Αιγίδα τους. Η ΕΕΚΚΕΤ εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.
Ευχαριστούμε τις Εταιρείες Bristol-Myers-Squibb, MSD Oncology, MERCK, DEMO, anaBIOsis και GENESIS pharma για την ευγενική υποστήριξή τους.

4ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου

Από αριστερα προς δεξια: η κα. Αμάντα Ψυρρή, Αν. Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΕΚΚΤ και η κα. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Οδοντίατρος, Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ. ΕΕΚΚΤ

Από αριστερά προς δεξιά: οι κ.κ. Ευθύμιος Κυροδήμος – Ωτορινολαρυγγολόγος –Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιου Αθηνών και
Μιλτιάδης Τριχάς – Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Νοσοκομείο
“ΙΑΣΩ”, μέλη Δ.Σ. ΕΕΚΚΤ
4ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου