Δελτίο Τύπου / 5ου Συνεδρίου Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου, 5-6 Νοεμβρίου 2021

5ο Συνέδριο Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου, 5-6 Νοεμβρίου 2021

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου-ΕΕΚΚΕΤ, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2021, σε υπό μορφή μεικτού συνεδρίου με συνδυασμό διαλέξεων δια ζώσης και διαδικτυακών, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza. Συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνολικά από 38 πόλεις και 5 Χώρες. Παρά τη δυνατότητα της συμμετοχής και από απόσταση, η Αίθουσα ήταν συνεχώς γεμάτη. Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν

H πανδημία COVID-19 και οι συνέπειες της τόσο στην αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής τραχήλου όσο και στην άσκηση και εκπαίδευση στην Ογκολογία

Εν μέσω της πανδημίας COVID-19 υπολογίζεται ότι οι κλινικοί γιατροί στην Ευρώπη είδαν 1.500.000 λιγότερους ασθενείς με καρκίνο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Επίσης, περίπου 1000000 ασθενείς στην Ευρώπη δε θα διαγνωσθούν έγκαιρα λόγω καθυστέρησης στις παραπομπές και τις εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένας στους 2 ασθενείς με καρκίνο δεν υπεβλήθησαν στην ενδεικνυόμενη θεραπεία,  χειρουργείο ή  χημειοθεραπεία και 1 στους 5 ακόμα και σήμερα δεν την λαμβάνουν. Η πανδημία έφερε αλλαγές και στην ιατρική εκπαίδευση με την μετατροπή των διαλέξεων από δια ζώσης  σε διαδικτυακές.  Η τηλεϊατρική επίσης χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των ασθενών για να μειωθούν οι επισκέψεις των ασθενών στο νοσοκομείο. Στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας 30% των επισκέψεων ήταν εξ αποστάσεως μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρός κος Γεράσιμος Σιάσος. Η κα Μαριάννα Καραμάνου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, παρουσίασε, κατά την Εναρκτήρια Διάλεξη,  την Άσκηση της ιατρικής την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στο Συνέδριο εκλεκτοί επιστήμονες παρουσίασαν δράσεις του European Make Sense Campaign,  2021, με εκπροσώπηση από την ΕΕΚΚΕΤ και την ΕΛΛΟΚ. Η άσκηση της ιατρικής στην εποχή του COVID παρουσιάστηκε σε άλλη ενδιαφέρουσα συνεδρία. Ο μεταστατικός καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, ηθικά διλήμματα στην αντιμετώπιση των ασθενών, εξελίξεις στη χειρουργική, την ακτινοθεραπεία και τη συστηματική θεραπεία παρουσιάστηκαν με τη συμμετοχή Ελλήνων  και διεθνών ομιλητών. Τα διεπιστημονικά ογκολογικά συμβούλια με την παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών τα υποδέχθηκαν οι Σύνεδροι με ενθουσιασμό. Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ερευνητικές δράσεις στην Ελλάδα και Debate για την αντιμετώπιση των ασθενών συμπλήρωσαν το πρόγραμμα και συγκρότησαν μια σημαντική εκπαιδευτική και διαδραστική εμπειρία.

Ιδιαίτερα χρήσιμες, ενημερωτικές και εντυπωσιακές ήταν οι διαλέξεις των ξένων, προσκεκλημένων, των Καθηγητών κκ  Julio Acero, Spain, Andreas Dietz, Germany, και Kevin Harrington, UK.

Θερμά Συγχαρητήρια στους Βραβευθέντες Υποψήφιους Διδάκτορες, κκ Π. Πασχαλίδη, Σ. Δούμα και Γ. Χρυσοβιτσιώτη, για τα ενδιαφέροντα επιστημονικά πρωτόκολλα, που παρουσίασαν. H EEKKET τους εύχεται καλή επιτυχία! Ακόμη, η κα Ο. Νικολάτου ευχαριστεί θερμά για την τιμητική βράβευση και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τις πολύτιμες γνώσεις που απόκτησε στην ΕΕΚΚΕΤ!

Τα Μέλη της Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου – ΕΕΚΚΕΤ, όλοι μαζί, είμαστε ευτυχείς να μπορέσουμε και του χρόνου να ενώσουμε τις φωνές μας και να υποστηρίξουμε την επιβίωση των ατόμων, που διαγνώστηκαν με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου!