Δελτίο Τύπου, Ευχαριστίες- Webinar / Υποστηρικτική ογκολογία στόματος στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Δυσφαγία

Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου-ΕΕΚΚΕΤ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας-ΕΕΑΟ, 28 Φεβρουαρίου 2022.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-WEBINAR

Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Οδοντίατρος, Στοματολόγος, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ,
Επιστημονική Υπεύθυνη CureCancer , Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΕΚΚΕΤ

Η υποστηρικτική ογκολογία του στόματος στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Δυσφαγία

Ήταν μεγάλη μου τιμή και χαρά να παρουσιάσω την υποστηρικτική ογκολογία του στόματος στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου στο Διαδικτυακό Σεμινάριο που διοργάνωσε η ΕΕΚΚΕΤ σε συνεργασία με την ΕΕΑΟ, στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Το Πρόγραμμα του webinar περιελάμβανε την φροντίδα του στόματος και το σημαντικό θέμα της Δυσφαγίας.

Οι επιπλοκές που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπή ή μείωση της δόσης, έκτακτες εισαγωγές στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα την μείωση της επιτυχίας της θεραπείας. Οι χρόνιες επιπλοκές μπορεί να μειώσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, ενώ αυξάνουν σημαντικά την οικονομική τοξικότητα https://curecancer.gr/news/post/problems-from-the-oral-cavity. 

Παρουσιάστηκαν οι επιπλοκές της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας στο στόμα και ειδικά στα δόντια κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της θεραπείας.

Περιγράφηκαν η βλεννογονίτιδα του στόματος (στοματίτιδα), οι λοιμώξεις και πως θα διαφοροδιαγνωστούν από τη βλεννογονίτιδα, καντιντίαση και έρπητας και ποια είναι η οδηγία για τη διατήρηση της υγείας του στόματος και τη μείωση της βαρύτητας της βλεννογονίτιδας https://curecancer.gr/news/post/what-is-oral-mucositis-stomatitis-in-chemotherapy.

Ο ασθενής που λαμβάνει ανοσοθεραπεία μπορεί να εμφανίσει στοματίτιδα ή και όξυνση προϋπάρχοντάς αυτοάνοσου νοσήματος, όπως ο ομαλός λειχήνας, αλλά και ξηροστομία.

Η ξηροστομία δυσκολεύει όλες τις λειτουργίες του στόματος και συνδέεται με κόπωση, ψυχική και σωματική, οδοντικές τερηδόνες και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 97% των ατόμων, που δεν ακολούθησαν ειδική φροντίδα από τον κατάλληλα εκπαιδευμένο οδοντίατρο, είχαν τερηδόνες, που δεν μπορούσαν να αποκατασταθούν! https://curecancer.gr/news/post/why-we-must-keep-our-teeth-healthy-when-we-receive-radiotherapy

Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος οδοντίατρος θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα δόντια μας από την τερηδόνα. Ο οδοντίατρος, ακόμη, θα μας δώσει ασκήσεις για την πρόληψη του τρισμού ή της οστεοακτινονέκρωσης, αλλά θα συμβάλλει και στην πρώιμη διάγνωση τυχόν υποτροπής.

Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος οδοντίατρος θα συνεργαστεί με τον ογκολόγο και θα μας βοηθήσει. Τη μεγάλη αξία της εκπαίδευσης στη στοματική υγιεινή έδειξε πρόσφατη μελέτη. Σε Παιδιατρικό Ογκολογικό Νοσοκομείο, στη Βραζιλία, και με τη βοήθεια εκπαιδευτικού προγράμματος, με παιχνίδια, video και επιβραβεύσεις, μειώθηκε η στοματίτιδα σε παιδιά και νέους, από 2 έως 18 ετών, κατά 35%! https://curecancer.gr/news/post/games-and-video-presentations-to-prevent-oral-mucositis-in-child.

Ένας από τους σημαντικούς σκοπούς του Σεμιναρίου ήταν προαγωγή της συνεργασίας των Ιατρών, Ογκολόγων παθολόγων, Ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων, Χειρουργών Ωτορινολαρυγγολόγων και άλλων Ιατρικών ειδικοτήτων με τον κατάλληλα εκπαιδευμένο οδοντίατρο.

Στο Σεμινάριο συζητήθηκαν, ακόμη, οι οδοντιατρικές θεραπείες που θα ζητήσει ο ογκολόγος από τον οδοντίατρο πριν αρχίσει τη θεραπεία ο ασθενής. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τη στοματική κοιλότητα, δόντια, περιοδόντιο, γνάθους και βλεννογόνο. Η σταθεροποίηση της Υγείας του Στόματος είναι το επόμενο βήμα και θα ακολουθήσει η εκπαίδευση του ασθενούς στη φροντίδα του στόματος από τον κατάλληλα εκπαιδευμένο οδοντίατρο.

Ευχαριστώ θερμά την ΕΕΚΚΕΤ, τον Πρόεδρο Καθηγητή κο Παύλο Μαραγκουδάκη, την Καθηγήτρια κα Αμάντα Ψυρρή, τους Καθηγητές κκ Βασίλειο Κουλουλία, Χρήστο Περισανίδη και Ευθύμιο Κυροδήμο, τον ιατρό ΩΡΛ κο Ευάγγελο Γιωτάκη, για την ευκαιρία να παρουσιάσω το σημαντικό θέμα της υποστηρικτικής φροντίδας του στόματος κατά την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία αλλά και την ανοσοθεραπεία στον καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Επ. Καθηγητή ΩΡΛ ΕΚΠΑ. Κο Αλέξανδρο Δελίδη για την άριστη συνεργασία κατά τη διοργάνωση του Webinar και την παρουσίαση ομιλία-video του σημαντικού θέματος της Δυσφαγίας!

Ακόμη, ευχαριστώ τους Προέδρους των Συνεδριών για τη Φροντίδα του Στόματος και τους Προέδρους του Webinar, συνολικά, Καθηγητή ΩΡΛ κο Στέφανο Τριαρίδη, τον Ιατρό Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο κο Μιλτιάδη Τριχά, την Ογκολόγο Παθολόγο και Παναγιώτα Οικονομοπούλου και τα Μέλη του ΔΣ της ΕΕΚΕΕΤ και της ΕΕΑΟ.

Με μεγάλη τιμή απευθύνω θερμές ευχαριστίες και προς την ΕΕΑΟ για την άριστη συνεργασία με την ΕΕΚΚΕΤ και τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους. Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ευχαριστώ τον εκλεκτό Πρόεδρο κο Βασίλειο Κουλουλία.