Δελτίο Τύπου / Ο καρκίνος του Στόματος, Ημερίδα Εγρήγορσης, 9 Ιουνίου 2018

Ο Καρκίνος του Στόματος

Ημερίδα Εγρήγορσης, 9 Ιουνίου 2018

Επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ανθρώπινο ενδιαφέρον είχε η Ημερίδα Εγρήγορσης: «Ο Καρκίνος του Στόματος» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο, 9 Ιουνίου, με την ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος – ΕΕΟΣ.

Εμπνευσμένες ομιλίες, ουσιαστικά σχόλια και παρεμβάσεις επιστημόνων υγείας, ασθενών και εθελοντών δημιούργησαν ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, που έδωσε τη δυνατότητα για υψηλού επιπέδου συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων.

“You can’t spell over all health without oral health” (δεν μπορείς να μιλήσεις για την συνολική υγεία χωρίς να μιλήσεις για την στοματική υγεία) τόνισε η Eva Grayzel,  επιζήσασα του καρκίνου, η οποία ήταν η Κεντρική Προσκεκλημένη Ομιλήτρια. Η Eva Grayzel με δυναμισμό, συναίσθημα και χιούμορ όπου χρειαζόταν, παρουσίασε τον δικό της αγώνα μέσα από  τα βιώματα και τις εμπειρίες της, δίνοντας ουσιαστικές συμβουλές, γνώση και ελπίδα [ΕΙΚΟΝΕΣ1 & 2].  Η καθυστερημένη διάγνωση ήταν ένα από τα κύρια σημεία που τόνισε η Eva.

Τονίστηκε η  ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης,  παρουσιάστηκαν  τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, οι βασικοί παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου στο στόμα, ενώ περιγράφηκαν σύντομα οι θεραπευτικές δυνατότητες και ο σημαντικός ρόλο της υποστηρικτικής φροντίδας του στόματος.

H Κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη συζήτησε το μεγάλο «ΓΙΑΤΙ» στην ανεπαρκή εγρήγορση και την καθυστερημένη διάγνωση σε ορισμένες περιπτώσεις του καρκίνου του στόματος. Η «ανώδυνη» αρχική εμφάνιση του καρκίνου, η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού, οι αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης των κλινικών γιατρών, νοσηλευτών και των λοιπών επαγγελματιών υγείας και η καλύτερη διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία αποτελούν τα κύρια προβλήματα.

Η κα Ελένη Γκάγκαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη του Στοματολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, παρουσίασε τις προκαρκινικές βλάβες, ο Καθηγητής κος Νικόλαος Παπαδογεωργάκης παρουσίασε τις χειρουργικές δυνατότητες, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου – EEKKET, Αν. Καθηγήτρια Ογκολογίας ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ κα Αμάντα Ψυρρή παρουσίασε τα νέα δεδομένα για τη σχέση και ογκογόνο δράση του ιού HPV. Oκος Μιχάλης Καραμούζης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ, περιέγραψε τις δυνατότητες και τις τοξικότητες της χημειοθεραπείας, ενώ ο Ογκολόγος Παθολόγος κος Ηλίας Αθανασιάδης, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας North western University ΗΠΑ, παρουσίασε το break-throughτης Ογκολογίας, την ανοσοθεραπεία [ΕΙΚΟΝΑ 3].Ο κος Μιλτιάδης Τριχάς, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Νοσοκομείο Ιασώ έδειξε τις νεώτερες τεχνικές της ακτινοθεραπείας και την προστασία των σιαλογόνων αδένων με την τεχνική IMRT και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής κος Εμμανουήλ Βάρδας παρουσίασε τις κυριότερες τοξικότητες στη στοματική κοιλότητα [ΕΙΚΟΝΑ 4].

Η Ημερίδα Εγρήγορσης έγινε με τη συμμετοχή Οδοντιάτρων, Στοματολόγων, Ωτορινολαρυγγολόγων, Ακτινοθεραπευτών-Ογκολόγων, Γναθοχειρουργών, Ωτορινολαρυγγολόγων, Ογκολόγων – Παθολόγων, Ακτινοδιαγνωστών, Νοσηλευτών, Διατροφολόγων, Αιματολόγων, Ειδικών Φυσικής Ιατρικής, Ακτινοτεχνολόγων, Παθολογοανατόμων, Φυσικοθεραπευτών, Ενδοκρινολόγων, και άλλων Επαγγελματιών Υγείας, ενώ την παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Ακόμη, την Ημερίδα παρακολούθησε ο π. Μανώλης Θεοδόσιος, Αρχιμανδρίτης, Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας [ΕΙΚΟΝΕΣ 5 – 8].

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου-ΕΕΚΚΕΤ και τη Πρόεδρο κυρία Αμάντα Ψυρρή για την υποστήριξή της και τη συμβολή της στην συμμετοχή της  Eva Grayzel.

Ευχαριστούμε ειλικρινά τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής – ΟΣΑ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών-ΙΣΑ, την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος – ΕΟΠΕ, την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας -ΕΕΑΟ, την Ελληνική και Διεθνής Εταιρεία Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών – Ε.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ., την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρείας- ΕΔΑΕ, την Πανελλήνια Εταιρεία ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου – ΩΡΛ, το Εργαστήριο Ανάπτυξης & Βελτίωσης Συστημάτων Νοσηλευτικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, το Multinational Association of Supportive Care in Cancer-MASCC και την International Society of Oral Oncology-ISOO που τίμησαν και έθεσαν την Ημερίδα υπό την Αιγίδα τους.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των AMGEN Oncology, Bristol-Myers Squibb και Lilly Φαρμασερβ.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1. Η Eva Grayzel με την κα Νικολάτου.

ΕΙΚΟΝΑ 2. ΗEva Grayzel παρουσιάζει «Story NOT silenced by Stage IV Oral Cancer»

ΕΙΚΟΝΑ 3. Οι Καθηγητές κ.κ. Αμάντα Ψυρρή, Ιωάννης Γιωτάκης και Ηλίας Αθανασιάδης

ΕΙΚΟΝΑ 4.  Η Διευθύντρια της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Παίδων, ΕΛΠΙΔΑ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, κα Βασιλική Κιτρα Ρούσσου, η Καθηγήτρια Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ κα Ελισσάβετ Πατηράκη-Κουρμπάνη και ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος κος Μιλτιάδης Τριχάς.

ΕΙΚΟΝΑ 5. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ.κ. Γεώργιος Πισσάκας και Γρηγόριος Γεωργακόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, κα Αμάντα Ψυρρή, Η Eva Grayzel και μέλη της ΕΕΟΣ.

ΕΙΚΟΝΑ 6.  Μέλη της ΕΕΟΣ με την τιμητική προσκεκλημένη Eva Grayzel.

ΕΙΚΟΝΑ 7. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Στους προσκεκλημένους είναι ο κος Τριχάς, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος και ο Παθολόγος Ογκολόγος κος Νίκος Κατιρτζόγλου, Αν. Διευθυντής, Ευρωκλινική Αθηνών.

ΕΙΚΟΝΑ 8. Μέρος από τη συμμετοχή των συναδέλφων. Διακρίνονται οι κ.κ. Ν. Παπαδογεωργάκης, Β. Κίτρα, Γ. Πισσάκας, Ε. Γκάγκαρη, Α. Λασκαράκης και πολλοί φίλοι και μέλη της ΕΕΟΣ.