Η Ομάδα Μελέτης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου – EORTC στην Αθήνα

Η συνάντηση της Ομάδας Μελέτης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου (Head and Neck Group) του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (European Organization for the Research and Treatment of Cancer – EORTC) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2019.

Την Ευρωπαϊκή Ομάδα φιλοξένησε η Αν. Καθηγήτρια κα Αμάντα Ψυρρή, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, η οποία είναι global expert στον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου.

Συμμετείχαν Ιατροί Χειρουργοί, Ακτινοθεραπευτές, Ογκολόγοι Παθολόγοι και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων από όλη την Ευρώπη. Η συνάντηση έγινε στο υπέροχο Κτήριο Κωστής Παλαμάς [ΕΙΚΟΝΕΣ 1, 2, 3].

Παρουσιάστηκαν νέες ερευνητικές προτάσεις, όπως η ELOS – Κλινική μελέτη για τον καρκίνο του λάρυγγα, με διατήρηση του οργάνου, μελέτες σύγκρισης ανοσοθεραπείας με χειρουργική θεραπεία και άλλες κλινικές μελέτες φάσης ΙΙ και ΙΙΙ.

Η Καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη πρότεινε να περιληφθεί η αξιολόγηση του στόματος στις μελέτες με φάρμακα ανοσοθεραπείας, τα οποία χορηγούνται ταυτόχρονα ή μετά την ακτινοθεραπεία, ώστε να παρακολουθείται και να αξιολογείται η τοξικότητα της στοματικής κοιλότητας. 

Συζητήθηκαν, σε μικρές ομάδες εργασίας, πρωτόκολλα θεραπείας, που αφορούσαν νόσο πρώιμου σταδίου, προκαρκινικές βλάβες, πρόληψη και παρακολούθηση μετά τη θεραπεία, θεραπείες με διατήρηση του οργάνου (κυρίως για το λάρυγγα), κλινικές μελέτες με υποτροπή ή μετάσταση, (με τη χορήγηση στοχευτικών παραγόντων και ανοσοθεραπείας), μελέτες για τους σπάνιους όγκους, μελέτες όγκων με θετικό προφίλ HPV, νέες τεχνολογίες -όπως πρωτόνια, robots, κ.α. Ακόμη οι σύνεδροι συζήτησαν νέους τρόπους και πηγές χρηματοδότησης, καθώς και που θα εστιαστεί η μεταφραστική έρευνα.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα.           


 Οι Σύνεδροι, από όλη την Ευρώπη, παρακολουθούν με ενδιαφέρον.
O Καθηγητής Jan Vermorken παρουσιάζει την πρόταση της ομάδας του

Η καθηγήτρια Ογκολόγος κα Αμάντα Ψυρρή και ο καθηγητής Χειρουργός ΩΡΛ κος Cristian Simon απαντούν σε ερωτήσεις των συνέδρων

AGENDA EORTC Head and Neck Cancer Group AUTUMN MEETING

20-21 of September 2019